Widelcem po mapie

 Działo się, działo


Pod sufitem falowało mnóstwo kolorowych flag, zewsząd było słychać rozmowy w obcych językach, a w powietrzu unosił się aromat egzotycznych przypraw i tajemniczych potraw… Tak w ostatnią sobotę listopada i pierwszą sobotę grudnia wyglądało Centrum Społeczne Paca 40. A wszystko to za sprawą wielokulturowych warsztatów kulinarnych „Widelcem po mapie”, zorganizowanych przez Adę i Samira, polsko-tunezyjskie małżeństwo, a finansowanych w ramach minigrantu przyznanego przez Stowarzyszenie CAL.
Warsztaty stanowiły istną kulinarną podróż, w której przewodnikami byli obcokrajowcy, mieszkający w Warszawie, a uczestnikami polskie rodziny z Grochowa i okolic. Oba warsztaty rozpoczęły się od ilustrowanej prezentacją multimedialną opowieści obcokrajowców o własnych krajach. Dzięki temu podczas pierwszego warsztatu uczestnicy mogli na chwilę przenieść się do Niemiec, Kolumbii, USA, Jemenu i Iraku, a podczas drugiego do Etiopii, Hiszpanii, Szwecji, Pakistanu i Tunezji.
Po tej wirtualnej podróży uczestnicy zostali podzieleni na grupy i zaproszeni do wspólnego przyrządzania pod czujnym okiem obcokrajowców tradycyjnych dań z krajów ich pochodzenia. Z kuchni oprócz  odgłosów siekania, mieszania, miksowania, skwierczenia tłuszczu na patelni, dobiegały także radosne okrzyki dzieci, w pełni zaangażowanych w proces gotowania oraz rozmowy obcokrajowców z zaciekawionymi dorosłymi. Atmosferę dodatkowo umilały sączące się z głośników melodie z różnych krajów oraz pokaz zdjęć, ukazujących ich przyrodę, zabytki, piękno i wyjątkowość. Gdy któremuś z najmłodszych uczestników nudziła się kuchenna krzątanina, mógł udać się do przygotowanego specjalnie dla dzieci kącika i wziąć tam udział w różnorodnych zajęciach. Jedni próbowali swych sił w pisaniu po arabsku, inni kolorowali i wyklejali flagi, a jeszcze inni ćwiczyli szare komórki, układając puzzle i grając w memory lub relaksowali się, słuchając wielokulturowych bajek.
                Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali, kiedy tradycyjne potrawy będą gotowe. Wreszcie na międzynarodowym stole pojawiły się irakijskie biyriani, amerykańskie masło orzechowe, niemiecka sałatka ziemniaczana, jemeńska masouba i kolumbijski ryż z coca-colą podczas pierwszego warsztatu oraz pakistańska pakora, szwedzkie klopsiki, etiopskie dabo fyr fyr, tunezyjskie kaber louz, hiszpańskie salmorejo i sałatka śródziemnomorska podczas drugiego warsztatu. Wszyscy  delektowali się nieznanymi dotychczas daniami i poznawali nowe, oryginalne smaki. Wokół panowała radosna i rodzinna atmosfera. Na koniec uczestnicy otrzymali przepisy na wszystkie przygotowywane potrawy, by w kolejną podróż widelcem po mapie mogli wybrać się już sami we własnej kuchni.










































Posmakujmy świata! Wkrótce na Paca rusza ciekawy projekt wielokulturowych warsztatów kulinarnych „Widelcem po mapie”, do którego powstania przyczyniła się nasza Kooperatywa Rodzinna. Warsztaty to świetna okazja, by wspólnie z naszymi pociechami wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata i poznać tradycyjne smaki różnych krajów. Więcej informacji na stronie: www.facebook.com/events/1374387972805755/

Brak komentarzy: