Pod sufitem
falowało mnóstwo kolorowych flag, zewsząd było słychać rozmowy w obcych
językach, a w powietrzu unosił się aromat egzotycznych przypraw i tajemniczych
potraw… Tak w ostatnią sobotę listopada i pierwszą sobotę grudnia wyglądało
Centrum Społeczne Paca 40. A wszystko to za sprawą wielokulturowych warsztatów
kulinarnych „Widelcem po mapie”, zorganizowanych przez Adę i Samira,
polsko-tunezyjskie małżeństwo, a finansowanych w ramach minigrantu przyznanego
przez Stowarzyszenie CAL.
Warsztaty stanowiły
istną kulinarną podróż, w której przewodnikami byli obcokrajowcy, mieszkający w
Warszawie, a uczestnikami polskie rodziny z Grochowa i okolic. Oba warsztaty
rozpoczęły się od ilustrowanej prezentacją multimedialną opowieści
obcokrajowców o własnych krajach. Dzięki temu podczas pierwszego warsztatu
uczestnicy mogli na chwilę przenieść się do Niemiec, Kolumbii, USA, Jemenu i
Iraku, a podczas drugiego do Etiopii, Hiszpanii, Szwecji, Pakistanu i Tunezji.
Po tej
wirtualnej podróży uczestnicy zostali podzieleni na grupy i zaproszeni do
wspólnego przyrządzania pod czujnym okiem obcokrajowców tradycyjnych dań z
krajów ich pochodzenia. Z kuchni oprócz
odgłosów siekania, mieszania, miksowania, skwierczenia tłuszczu na
patelni, dobiegały także radosne okrzyki dzieci, w pełni zaangażowanych w
proces gotowania oraz rozmowy obcokrajowców z zaciekawionymi dorosłymi.
Atmosferę dodatkowo umilały sączące się z głośników melodie z różnych krajów
oraz pokaz zdjęć, ukazujących ich przyrodę, zabytki, piękno i wyjątkowość. Gdy
któremuś z najmłodszych uczestników nudziła się kuchenna krzątanina, mógł udać
się do przygotowanego specjalnie dla dzieci kącika i wziąć tam udział w
różnorodnych zajęciach. Jedni próbowali swych sił w pisaniu po arabsku, inni
kolorowali i wyklejali flagi, a jeszcze inni ćwiczyli szare komórki, układając
puzzle i grając w memory lub relaksowali się, słuchając wielokulturowych bajek.
Wszyscy
z niecierpliwością oczekiwali, kiedy tradycyjne potrawy będą gotowe. Wreszcie
na międzynarodowym stole pojawiły się irakijskie biyriani, amerykańskie masło
orzechowe, niemiecka sałatka ziemniaczana, jemeńska masouba i kolumbijski ryż z
coca-colą podczas pierwszego warsztatu oraz pakistańska pakora, szwedzkie
klopsiki, etiopskie dabo fyr fyr, tunezyjskie kaber louz, hiszpańskie salmorejo
i sałatka śródziemnomorska podczas drugiego warsztatu. Wszyscy delektowali się nieznanymi dotychczas daniami
i poznawali nowe, oryginalne smaki. Wokół panowała radosna i rodzinna
atmosfera. Na koniec uczestnicy otrzymali przepisy na wszystkie przygotowywane
potrawy, by w kolejną podróż widelcem po mapie mogli wybrać się już sami we
własnej kuchni.
Posmakujmy świata! Wkrótce na Paca rusza ciekawy projekt wielokulturowych warsztatów kulinarnych „Widelcem po mapie”, do którego powstania przyczyniła się nasza Kooperatywa Rodzinna. Warsztaty to świetna okazja, by wspólnie z naszymi pociechami wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata i poznać tradycyjne smaki różnych krajów. Więcej informacji na stronie: www.facebook.com/events/1374387972805755/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz