poniedziałek, 23 grudnia 2013

Po spotkaniu z Indiami


W czwartek przeniosłyśmy się myślami do dalekich Indii. Jedna z mam, Agata Napiórkowska, która dwukrotnie była na subkontynencie indyjskim, opowiedziała pozostałym Klubowiczkom o tym, jak wygląda tam życie codzienne.

Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się takie zagadnienia jak: wykluczenie z powodu choroby trądu, miejsce kobiety w społeczeństwie indyjskim oraz kuchnia indyjska, na zachętę proponujemy:


Masala czaj
Składniki: (dla 4 osób)
- 0,5 l mleka
- 0,5 l wody niegazowanej
- 8-10 strąków kardamonu
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 8-10 goździków
- 2 łyżki czarnej granulowanej herbaty
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1.       Mleko i wodę gotujemy na wolnym ogniu.
2.       Dodajemy czarną herbatę oraz przyprawy (kardamon, imbir, goździki).
3.       Gotujemy przez ok. 15-20 minut.
4.       Na koniec dodajemy cukier. Lepiej nie żałować cukru, gdyż niesłodzony czaj nie będzie smakować tak dobrze jak ten oryginalny, serwowany w indyjskich pociągach.
5.       Całość należy odcedzić przez sitko, by pozbyć się aromatycznych „śmieci”  
Smacznego!
 
Z okazji świąt życzymy spokoju, radości i wszelkiej serdeczności!

Brak komentarzy: